UDMR.ro - Soluționare UDMR: Niciun bugetar nu va fi nevoit să restituie veniturile salariale primite în mod legal

Soluționare UDMR: Niciun bugetar nu va fi nevoit să restituie veniturile salariale primite în mod legal

Soluționare UDMR: Niciun bugetar nu va fi nevoit să restituie veniturile salariale primite în mod legal

„Din cauza faptului că legea lasă loc diferitelor interpretări, Curtea de Conturi a formulat o decizie conform căreia angajații plătiți din fonduri publice, pe baza unor contracte colective de muncă semnate în temeiul vechii Legi a salarizării, ar trebui să restituie o parte din beneficiile salariale primite. La inițiativa noastră, legea adoptată astăzi exonerează bugetarii de la obligativitatea restituirii unor sume primite pe o bază legală considerată confuză de Curtea de Conturi. În opinia noastră, decizia Curții de Conturi discriminează salariații care au primit venituri în mod legal, și nu pot fi victimele diferitelor interpretării ale legii. Tocmai de aceea UDMR a formulat propuneri pentru a soluționa situația acestor oameni, care nu vor mai fi nevoiți să recurgă la instanță pentru a-și apăra drepturile”, a arătat liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, după ce Parlamentul a adoptat modificarea legislativă privind exonerarea personalului plătit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentând venituri de natură salarială.

 

Senatorul UDMR, Derzsi Ákos, unul dintre inițiatorii amendamentului, a subliniat că, în perioada septembrie 2015 și iulie 2017, hotărârile administrațiilor locale și județene, respectiv unele contracte colective de muncă prevedeau remunerații salariale suplimentare pentru angajații plătiți din fondurile unor instituții publice. Curtea de Conturi a decis că aceste drepturi salariale au fost acordate pe nedrept și, astfel, trebuie restituite.

Vice-liderul deputaților UDMR, Szabó Ödön, a precizat că UDMR a urgentat adoptarea modificării legislative privind exonerarea bugetarilor de la restituirea acestor sume, având în vedere faptul că Senatul a adoptat deja anul trecut acest act normativ conținând și amendamentele propuse de Uniune: „Curtea de Conturi a cerut instituțiilor publice să oblige angajații lor la restituirea acestor sume, deși există o hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție care prevede că instituțiile publice sunt obligate să plătească toate remunerațiile ce rezultă din hotărârile administrațiilor publice locale, județene inclusiv cele prevăzute în contracte colective de muncă. UDMR a urgentat adoptarea modificării legislative de astăzi, pentru că aceasta nu va avea valabilitate retroactiv, iar oamenii care au restituit deja aceste sume nu le vor mai primi înapoi. Astfel, am considerat că este important să adoptăm o lege care pune capăt acestor restituiri interpretabile”.

Szabó Ödön a amintit că angajații Administrației Naționale a Apelor Române au fost primii afectați de această situație, iar apoi Curtea de Conturi a formulat decizii și în cazul altor instituții publice. „9012 de angajați ai Administrației Naționale a Apelor Române au fost afectați de decizia Curții de Conturi, dar sunt mulți angajați în această situație în cadrul diferitelor administrații publice. Inițial, proiectul de lege ar fi exonerat doar angajații ANAR, dar amendamentul propus de UDMR prevede aceleași criterii pentru întreg sistemul bugetar”, a arătat deputatul din județul Bihor, Szabó Ödön. 

Hartă interactivă